Jõuluaja lemmikud

Jõuluaja lemmikud

Kell on seitse teisipäeva õhtul. Avan arvutis Microsoft Team programmi ja klikin õpetaja Kai Kiilaspea klassilehele. Mul on hea meel, et sattusin Toronto eesti keskkooli ja gümnaasiumiklassi. Ma olen põnevil kuulamaks, mida noored teevad jõulude ootel.

Ootamatult märkan väikest akent ekraanil arvuti paremas nurgas: tule lühikesele koosolekule. Suunan arvutihiire tekstile ja ühinen hoopis Toronto eesti kooli juhatusega. On ikka võimalused arvutiruumis! Koolijuhataja Monika Roose-Kolga ja lastevanemate komitee esimees Linda Soolepp, mõlemad elavad linnast väljas Markhamis, naeratavad ekraanil mulle vastu. Ma ise elan hoopis Toronto linna ida osas. Ka naeratan, et tore näha virtuaalselt! Eesti kool on jõudnud esimese poolaasta lõpusirgele. Tulevad arutusele 14.detsembri  jõululaulmisega seotud ettevalmistused. Kuidas muusikat taustaks saada, kui laulmine toimub Ehatare puhkekodu parklas? Tulemas on nagu tõeline inglise jõululaulmine, mis viib ühe maja ukse juurest järgmise majani. Eestis tuletab ukse juures laulmine meelde mardi- ja kadripäeva tavasid.

Oi, ma sooviks ikka keskkoolinoori kuulata! Jätan head õhtut soovides juhatuse liikmed veel arutama ja lipsan Kai Kiilaspea virtuaalklassi uksest sisse käsklusega ,,ühine nüüd’’. Ei mingit autosõitu ega bensiinikulu! Ainult ei saa vahetut suhtlemist ega tunnetust, et oled koos ühes ruumis. Hea seegi, et saame suhelda arvutiekraanil olles.

Millised on sinu jõulutegevused? Õpetaja küsimusele vastatakse oma kodu kommetele vastavalt. Imbi aitab kodus piaprkooke küpsetada. Laas aitab jõulukuuske üles sättida. Talle meeldib palju, palju piparkooke süüa. Lubas ikka oma vanemale vennale ka jätta. Eilale meeldib mängida lumes oma õe ja isaga. Markusele meeldib juua kuuma šokolaadi- ja kakaojooki. Stephane armastab lumega seotud tegevusi ja kuuske ehtida jõuludeks. Eliisele meeldib uisutada ja jõulukingipakke pakkida. Liisale meeldib suusatada ja farmist jõulupuud valida kojutoomiseks. Stepheni pere vaatab koos lemmikfilme jõuludest ja kindlasti küpsetavad midagi head. 

Kas sul on olemas oma lemmikehted jõulupuule? Õpetaja Kail on olnud lemmikehteks tema vanatädi kuusel rippunud vanaaegne ümmargune meremehe kuju madrusepluusi, mütsi ja piibuga.

Nii vajalik! Õpeataja Kai jagab ekraanil piparkoogi retsepti ja noored loevad soravalt, mida vaja läheb valmistamiseks. Isabelle loeb retsepti ette. Gramme ei mäleta, aga vaja on vett, helepruuni suhkrut, vedelat mett, ingveri, kaneeli, nelki, võid, söögisoodat, jahu. Mõni maitseaine (nelk, ingver, kaneel) vajab ka inglise keelde tõlkimist, sest ei ole olnud igapäevaselt kasutusel noorte kõnepruugis.

Vestluse vahele lükib õpetaja lauluvideosid just nende lauludega, mida koolipere esitab Ehatare jõululaulmisel. Õpetaja palub noortel silmad sulgeda ja ette kujuta, kuidas istud sooja saaniteki all ja aisakella helinal kappab hobune läbi sahiseva lume kirikusse. Nii ongi parem aru saada ja meelde jätta laulusõnu, et üle luha, üle kingu, mööda männikust kulgeb tee. Mitte kiirteel kihutades ja aina kiirust lisades!

,,Aisakell, kella kauge hüüd’’ video Eestis tuntud poplauljate Birgit, Tanja, Mikk ja Jüri esituses on saanud uue moodsa helikuue. Esimene video sellest laulust tehti 1990ndatel kahasse tolle aja noorte artistidega. Nii rütmikalt on kooliõhtu möödunud!

Meil on (varsti) jõulud käes! Kuhu jääb jõulumees?! 

Jõulurütmis  Eda Oja