Sassis tähed

On taevatähed, kirjatähed, rahatähed, jõulutähed. Mis siis läksid sassi?!

Poes olles läheksid rahatähed segi. Muidugi poemüüja seda ei soovi. Vahel kutsutakse isegi vahetusülemus kohale, kes kontrollib sajalisi, et kas on ikka ehtsad või võltsitud. Tegelikult aga enam sularaha ei kasutatagi. Viipa kaarti ja arve on tasutud.

Toronto eesti koolis oli juttu planeetidest ja taevatähtedest. Õpetaja Eve Järve klassi õppurid Eva, Petra, Hanna teadsid planeetide eestikeelseid nimesid-Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun. Õpetaja oli leidnud jutukese uudishimulikust kalakesest, kes tahtis teada, milline elu on kodust kaugel. Soov täituski. Lennumasinaga peatusid vee kohal rohelised mehikesed. Kalake hüppas ühe rohelise mehikese taskusse ja nii saigi teisele planeedile. Kas kalakesele uuel planeedil meeldis, seda said juba õpilased ise edasi lugeda. Tunni lõpus saadi teada, et kalakesele ei meeldinud võõral planeedil olla.

Kas tõesti läksid õpetajal eesti koolis tähed sassi? Jah, kirjatähed ja kusjuures meelega.

Õpetaja Heli Vanaselja noored eesti kooli õppurid said segiaetud tähtedest koostada kauneid jõulusõnu. Ekraanil olid eraldi tähed läbi segi. Kuna Julia, Olivia, Paavo, Taali, Oskar, Heidi, Leo, Olin, Aili, Aila-Mari teadsid juba uusi jõuluteemalisi sõnu, oli neil kerge sassis tähed korda seada. Nii ilmusid laste ütluste kohaselt arvutiekraanile juba õiges järjekorras tähed, moodustades sõnad, nagu kuusepuu, jõulukellad, jõulutuled. Enam ei olnudki midagi sassis!

Vahel aga lähevad sõnad sassi. Loodame, et 14.detsembril seda ei juhtu, sest Toronto eesti kooli õpilased saavad esmakordselt pandeemia ajal kokku. Koolinoored ja lasteaialapsed toovad jõulurõõmu Ehatare puhkekodu elanikele lauldes õues eestikeelseid jõululaule. Nagu filmis: koputus uksele ja ukse avanedes seisavad su ees armsad lapsed punaste mütsidega.

Isegi kui lund ei ole, laulame ikka: läbi sahiseva lume, sõidab saanikene.

Imetleme kuusepuud- oh kuusepuu. Tilistame aisakella ja imetleme püha ööd. Punanina hirvekene on ka tulemas rõõmustama.

Laseme jõulutunde õuest tuppa eesti laulude saatel.

 Aisakella helinal Eda Oja