Tee lause sõnaga ,,kook’’!

Tee lause sõnaga ,,kook’’!

Toronto Eesti Täienduskooli õpetaja Eve Järve klassi õpilastel oli tempokas virtuaalne eesti keele tund, mis kestiski tund aega.

Liitklassi 3.klassi lapsed lugesid juttu Jukust, kes pidi ilma elektrita olema. Täpselt, mis võibki juhtuda tormisel sügisõhtul.

Muidugi Juku arvas, et kui elektrit ei ole, pane küünal ja vaata ikkagi telekat edasi. Jutu lugejad nii ei arvanud. Vastati, et saab magada või nukkudega mängida, isegi joonistada, kui ei ole kodus elektrit.

 2. klass luges samal ajal ekraanilt minijuttu ,,Mart kuulab raadiot”. Leida tuli jutust kolm sõna pika täishäälikuga. Ka õpetaja küsimused olid suunatud pika täishäälikuga sõnade leidmisele. Kas sina leiad pika täishäälikuga sõnu?!

Kui kodus tõesti on elektrikatkestus, siis ei tööta ükski kodumasin. Eve näitas ekraanil piltiristsõna, mida tuli kiiresti lahendama hakata, et paberile kirja panna pildil olevad esemed. Kaia, Sienna, Kaili, Kiili, Kaja, Hillevi tõstsid kordamööda kätt ja pakkusid sõnu lahenduseks- raadio, pesumasin, föön. Kas teadsite, et saab moodsamalt öelda kui sõna ,,külmkapp’’. See on külmik!

Kuigi laulutundi ei olnud sel poolaastal õppeprogrammis, sai tunnis ikkagi kuulda uusi eesti lastelaulu, näiteks sügisest ja väikesest soovis youtube lingi vahendusel.

Kindlasti ootad juba käsklust- moodusta lause, nagu pealkirigi ütleb.

Tee lause viie sõnaga, kasutades lauses sõna ,,kook’’.Õpetaja täitis arvutiekraani koogi pildiga. Sienna vastas:,, Minu kook on pruun ja roosa’’.Kaja lausus:,, Vaniljekook on väga hea ja mulle meeldib seda teha’’. See oli küll pikk lause!

Ristsõnahuvilistele ka lahendus, mida lapsed kenasti välja nuputasid – KODUMASINAD.

Ka pika täishäälikuga sõnad leitud- RAADIO, JAAM, SAATED, MUUSIKA, TEEB, VEEDAB, KUULAB jpt.

Varsti ongi käes aeg, et süüdata küünal, kustutada valgus ja nautida kaminatuld elektri asemel!

Veebitunni külaline Eda Oja