Loodustund Eliniga

Loodustund Eliniga

Toronto eesti kooli klassi lapsed otsisid oma koduaiast loodusmärke, mida saab teistelegi näidata. Õpetaja Elin Marley tutvustas eelmises loodustunnis uusi loodusega seotud sõnu. Nüüd oli aeg neid sõnu kasutada lauses ja leitud looduselemente teistelegi näidata.

Oma aiast leiti punane vahtraleht, tammeoks, paprika koos seemnetega. ,,Mina nägin lepatriinut”, vastas rõõmsalt üks tüdruk.

Õpetaja Elin juhtis juttu loomadele. Milline loom elab sinu kodus? Kass ja koer. Kas ta on suur või väike?

Lapsed proovisid ka ära arvata looma, kes on pildil. Pildi võttis õpetaja Elin oma isale kingitud raamatust Mutionu pidu. Mutt oli uus looma nimetus. Mutionu laul oli aga tuttav. Mutt, kes elas keset kuuski vanu, eluruum tal sügaval. Kutsus kokku külalisi, karvaseid ja sulelisi. Jälle oli võimalus õpetajal lapsi küsitleda. Mis loomad said laulus kokku? Mida loomad laulus tegid ?

Uurides Vikipeediat, selgub, et Mutionu pidu on üks tuntumaid Eesti lastelaule, sõnade autoriks Alide Dalberg. Esimest korda ilmus luuletus 1926.a. algselt Mutionu pühadepidu.

Tänapäeval on tekst tuntud mugandatud versioonis, mille lõi helilooja ja muusikapedagoog August Kiiss 1931.a., lühendades teksti 18 salmilt kuuele. Kiiss oli ka laulu esimese viisi autor, teist korda viisistas laulu helilooja Gustav Ernesaks 1955.a., mida lauldakse tänaseni igas lasteaias, koolis ja perepidudel.

Algsel kujul oli luuletus kevadpühadest. Edaspidi vahetati välja toidud ja joogid: kaaren sõi kapsapiruka asemel hoopis karusmarju, kull lihaviiluka asemel kurejooki ja orav näris vorstijupi asemel käbijuppi.

Järgmine kord on uued teemad ja laulud. Laula ja loe sina ka oma lapsega Mutionu pidu.


Põder limpsis samblasuppi,
orav näris käbijuppi.
:,: See oli päise päeva aal
pilla-palla pillerkaar.:,:

Tunnis käis külas Eda Oja